Saat Internet Dilayari…

April 16, 2010 at 11:03 am (Uncategorized) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

            Duduk sorang – sorang kat apartment time cuti ditemani dengan rakan – rakan yang tidak selalu aku ketemu. Memang dioranglah rakan sejati yang sanggup menemani Kay selama 10 hari cuti ni. Thanks kengkawan semua! Walaupun begitu, di saat korang menunjukkan kehadiran korang, terpaksa aku bunuh!  Sedar diri sikit, korang tu dah la lipas! Adeh… Tak kose nak layan! Hehe…

           Entri kali ni Kay nak share ngan korang semua apa site yang Kay akan for sure buka bila ada keizinan untuk guna internet. Memang boleh kata wajib buka site ni selain dari buka Facebook dan juga check email. Ok! Pendek cerita, jom tengok antara sites yang menjadi pilihan Kay masa surf Internet… Zass~

1. Youtube

           Tak boleh nak dielakkan ar Youtube. Nak tengok kartun ke, video yang lawak ke atau seram, semua kat site ni. Youtube laa antara penyembuh utama kebosanan tahap cipan (selain baca Al-Quran…Ha, ni lagi penting! Hehe…) Tapi, apa yang korang key in dalam kotak search kat Youtube? Ramai yang tak tahu video – video yang boleh dilayan sampai berguling – guling kat atas lantai.

           Antara yang Kay selalu nantikan update dari Youtube ialah Smosh (click untuk website Smosh). Asalnyer video ni terdiri daripada 2 orang remaja yang otak gila dan kreatif tahap gaban! Haha.. Memang gelak tak kering gusi beb! Smosh dah capai at least 1 juta views untuk setiap video diorang. Diorang ni gak pernah menang anugerah YouTube untuk videos yang paling popular. Tapi bila Kay cakap kat kengkawan pasal Smosh, sorang pun tak pernah dengar. Agaknya apa laa kengkawan Kay search kat YouTube ea? Hurmm… 

           Antara favourite videos dari Smosh bagi Kay adalah Anthony Is Mexican , The Assassin (yang ni Part 1) , Replacement Needed (Part 2 ) , Reunited  ( Part 3 ), Best Car Ever , License Test dan Dolls . Ada banyak lagi yang boleh buat korang gelak sorang – sorang macam orang gila. Search je laa k…   Yang ni satu lagi, FailBlog.org . Amaran Kay, tengok semua video ni atas budi bicara sendiri k. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Haha… Jangan risau, takde yang sampai memesongkan iman.

2.  JustKhai.com

          Penulis yang menggelarkan diri beliau Khai ni merupakan salah satu blogger yang menjadi pujaan ramai blogger lain. Hehe. Ramai yang menyimpan cita – cita untuk menjadi blogger disebabkan tunjuk ajar dan rangsangan yang Khai bagi menerusi blog beliau. Termasuk Kay sendiri. Yay! Gaya penulisan blog Khai yang bersahaja dan ringkas menarik ramai pembaca setiap hari. Khai ni antara full-time blogger yang tak kedekut ilmu dan banyak menyatakan pendapat dan teguran beliau sendiri. Macam Kay,  sekali korang gayut kat JustKhai.com , boleh jadi korang akan visit blog ni setiap kali korang buka internet. Automatik! Tak tahu laa jampi apa si Khai ni guna. Hehe.

3.   Oh! Tidak

           Firstly, kena bagitahu yang website ni jugak didirikan oleh saudara Khai, tuan empunya blog JustKhai.com . Website Oh! Tidak  ni bagi Kay sendiri banyak benda – benda pelik yang kita sendiri tak dapat nak bayangkan. Kalau yang kelakar tu memang kelakar sangat, yang pelik pulak terlebih pelik. Kandungan yang dipaparkan untuk website ni ada yang terlalu extreme bagi sesetengah orang. Site ni kalau diikutkan tujuan sebenar sebagai pengajaran dan hiburan untuk penuhkan masa jer. Korang jangan salah guna sudah. Kay bagi amaran jer, kalau tak tahan sesuatu yang menjangkaui batas diri atau something yang extreme, sendiri mau pikir le…

4.    Gelihati.blogspot

           Sebagai seorang yang gemar perkara – perkara lucu, ni antara website yang wajib Kay layan. Fuh! Memang sure ketawa berguling – guling macam orang kurang siuman. Hehe… Maybe tak laa sampai peringkat tu tapi boleh jer nak isi masa selain layan Facebook jer. Kan?

           Setakat ni, tu jer yang Kay boleh fikirkan. Kalau nak diikutkan, rasanya ada lagi website yang best – best tapi jarang buka sebab tu tak ingat masa entri ni sedang ditulis. Kay kalau nak post something, Kay taip tanpa henti je apa yang terlintas dalam kepala ni. Oklah until next time, Assalamualaikum…

P/S : Oh kengkawanku (bukan lipas, kawan real) sekalian, cepat laa korang balik kat apartment ni. Kalau lagi 5 hari macam ni, boleh mati kebosanan den. Hehe…

Permalink Leave a Comment

Movie review – How to Train Your Dragon

April 9, 2010 at 12:46 pm (Uncategorized)

          

            At last… Dah 2 minggu lebih struggle dengan exam trial dan juga exam ielts, sekarang dah cuti. Yay! Selama ni hidup penuh dengan kesibukan, Alhamdulillah ada gak kesempatan untuk tenangkan minda lepak ngan member – member. Habis jer paper Physics, Kay ngan member terus jer marabahaya (alaa… naik teksi jer.. ) ke Sunway Pyramid. Memang plan lepas jer habis exam, kitaorang nak gi tengok movie. Dengar kata citer How to Train Your Dragon best, kitaorang try jer la…

         Dengan sepenuhnya berfikiran terbuka, Kay boleh kata jalan cerita memang lain dari yang lain. Cerita ni cuba membawa satu kelainan. Boleh jadi fenomena baru untuk cerita animasi macam Toy Story ataupun Shrek. Betul! Haritu pun lepas keluar jer wayang, Kay ngan member semua menyesal sebab tak tengok 3D… Adess… Sure lagi gempak! Cerita ni gak menyelitkan unsur hubungan bapa ngan anak, hubungan antara haiwan peliharaan dan tuannya dan macam – macam lagi. Lepas tengok korang akan rasa macam nak hidup kat dalam dunia dragon jer. Hoho…Grafik pun best!

          Senang citer, korang tengok laa sendiri baru boleh rasa. Overall, Kay bagi rating 4.8/5.0  . Serius tak tipu. Kalau dah takde kerja sangat tak tahu nak buat apa, ada kesempatan tu gi laa tengok cerita ni. Memang tak rugi. Korang boleh tengok trailer kat sini.

P/S : Cuti 10 hari ni kena study wei…

Permalink Leave a Comment

Interview… Cuak?

April 2, 2010 at 2:59 pm (Uncategorized) (, , , , , , , )

          Assalamualaikum readers… Hari ni hari Jumaat, esok cuti so malam ni ada laa sedikit masa terluang Kay untuk berblogging.  2 – 3 hari yang lepas ada exam, mak aih… tak sangka plak susah. Nak buat macam mana kan. Kay reda jer. Anggap semua ni ujian yang mesti dilalui sebagai salah satu liku dalam hidup ni.. Mujur trial jer, kalau dah final exam, gigit jari la wei…

            Ok, entri kali ni Kay nak share ngan readers tips – tips untuk interview. Dengar cerita ramai yang nak gi interview MARA la, JPA la. So, Kay akan share sedikit sebanyak pengalaman yang pernah Kay lalui masa interview dulu. Dulu Kay apply MARA,Petronas dan PNB jer. Kalau korang larat, korang apply jer banyak – banyak. Nanti kalau dapat banyak tawaran, senang la nanti korang nak pilih ikut kemahuan korang. Dah sampai peringkat ni, korang dah kena pandai fikirkan masa depan, jangan tersalah pilih course yang korang tak minat sudah. Nanti menyesal! Ok, sekarang jom start ke bahagian preparation untuk interview :

1.           Yang paling penting, korang kena pandai bahagikan masa untuk siapkan semua dokumen – dokumen yang kena bawa nanti masa hari interview. Salinan sijil, IC ke apa ker, letakkan dalam satu fail. Susun kemas – kemas. Kalau ada yang kena bawa salinan sijil – sijil untuk masa interview nanti, cuba korang letak tajuk bagi setiap section kat dalam file tu supaya lebih teratur. Contohnya macam ni, kat bahagian depan tu, letak satu muka surat jer bertulis “Akademik” lepas tu korang selitkan semua salinan sijil – sijil akademik yang korang ada lepas tu. Diikuti plak dengan bahagian “Kokurikulum” dan seterusnya. Ikut kreativiti korang la tapi jangan sampai banyak section plak. Tak pening plak interviewer tu nanti. Apa korang ingat interviewer tu nak buang masa dia sehari tu nak tengok semua sijil korang? Adess…

           Kalau ada yang kes banyak sangat sijil sampai guna 2 – 3 file tu, korang pilih jer antara sijil pencapaian terbaik korang. Tak perlu banyak – banyak sangat sijil. Satu file jer dah cukup untuk bawa masuk bilik interview nanti. Kemudian, surat pengesahan panggilan temuduga, dokumen – dokumen yang korang kena print, bawa jer semua walaupun dalam checklist (kalau ada dia bagi )tak ada. Nanti kalau tetiba plak pihak yang nak interview korang tu nak, tak laa menggelabah sampai nak berguling – guling. Hehehe…

2.           Pastikan apa yang korang kena isi dalam setiap borang korang isi bagi habis. Siapkan paling lewat pun 2 hari sebelum interview. Buat apa nak bertangguh – tangguh? Tak ada guna langsung. Kay cakap berdasarkan pengalaman Kay masa interview dulu. Dekat floor tempat interview Kay tu ada 2 groups. Kay group 1 dan setiap group ada 4 orang. Yang jadi kes nyer, group satu lagi tu, sebelum interview lagi dah kecoh. Bilik interview antara group kitaorang tak jauh. So, boleh dengar la peperangan yang berlaku. Ada sorang budak lelaki ni, giliran dia yang pertama untuk diinterview. Tiba – tiba plak dia minta giliran dia jadi last. Yang interviewer tu tanya la apsal, dia kata ada sikit lagi yang dia nak isi kat dalam borang. Then interviewer tu tanya dia la, “So tak ready nak diinterview la ni? Macam ni ke nak jadi scholar?!” Haa… Amik ko.. Kan dah kena.. Tu laa.. Apsal tak tak ready dari awal – awal lagi. Ish… Kan dah makan diri sendiri… Selalu ingat, beringat sebelum kena ok!

3.           Aspek lain yang perlu korang tekankan adalah pemakaian. Yang ni jangan kata la. Memang memainkan peranan yang tinggi. Interviewer tu expect korang seorang yang berkeyakinan dari segi dalaman dan luaran. Apa yang korang pakai akan memberikan persepsi yang macam – macam kat interviewer tu. Jadi, pastikan korang impress diorang dengan pemakaian yang sesuai. Jangan pakai selipar Jepun sudah. Apa korang ingat? Ini formal tau. Bukan nak pergi jamban, Hahaha… Bagi yang lelaki, pastikan korang pakai baju kemeja yang berwarna cerah, jangan sesekali korang pakai yang berwarna gelap. Ini semua psikologi jer ni. Kalau nak datang interview, kena la ada elemen yang ceria, tak gitu?

           Tali leher plak pastikan elegen dan sesuai dengan warna kemeja yang korang pakai. Jangan ada gambar pelik – pelik kat tali leher tu. Ingat! Korang kena bagi best impression pasal diri korang kat interviewer tu sejak korang masuk jer bilik interview tu. Seluar slack yang gelap, hitam atau blue black dan kasut hitam yang berkilat! Oh yeah… Ada ala – ala Man In Black gitu. Hehe… Kalau korang ada blazer atau kot, itu adalah pilihan masing – masing. Lagi nampak smart kalau korang pakai blazer atau kot. Time Kay gi interview dulu pun Kay pakai kot. Apa – apa pun, itu terserah kepada korang. Bagi perempuan, lebih baik kalau korang pakai baju kurung warna cerah, bertudung, kasut hitam. Masa Kay dulu, ada gak nampak budak perempuan pakai baju kurung lepas tu pakai blazer kat luar. It’s up to you. Yang penting bagi perempuan ni, jangan pakai makeup tebal – tebal sudah. Bukannyer korang nak gi jadi model. Ahaks!

4.          Dokumen sudah, penampilan diri sudah, sekarang kita pergi kepada bahagian Q&A (Questions and Answers) bersama interviewer. Kat sini la kemahiran berbahasa English korang ada diuji. Apa perlu buat? Relaks. Pastikan korang buat latihan cakap bahasa Inggeris ni dengan secukupnya sebelum korang melangkah masuk ke dalam bilik interview. Buat apa saja cara yang korang rasa sesuai dengan diri korang. Bercakap depan cermin ke, apa ke, tak kisah. Soalan mukadimah yang biasa ditanya adalah tentang diri sendiri la. Introduction pasal diri sendiri. Ini memang soalan bocor. Hoho… Jangan buat benda yang tak sepatutnya korang buat bila korang nak apply scholarship. Contohnya, bila dia tanya soalan self introduction, korang jawab, ” My name are bla bla bla…. ” Starting pun dah silap grammer. Adeh… Parah macam ni. Kalau bagi Kay, better kalau korang hafal dulu bahagian introduction ni dalam bahasa Inggeris supaya korang tak pressure nak speaking dari mula lagi. Practice makes perfect!

5.           Buat research tentang University yang korang nak apply. Misal kata korang nak apply belajar di oversea, kena la tahu sedikit sebanyak pasal University yang korang nak pergi tu. Kan kat dalam borang tu ada negara pilihan untuk belajar kat luar negara? Then, buat research sebanyak mungkin pasal bidang yang korang nak ambil. Contohnya macam Kay. Kay ambil bidang Chemical Engineering, so Kay kena tahu University mana yang provide best facilities untuk belajar dalam bidang yang Kay ambil. Kemudian bagi high achievers, yang dapat results bagus dalam SPM, korang kena target Universiti yang bagus – bagus. Tapi ikut keadaan jugak. Haritu, Kay kena tanya soalan, ” Awak ni straight A’s kenapa tak pilih pergi Harvard tapi pilih Universiti lain? ” Haa… Korang kena pandai bagi reason sebab apa. Lepas tu kalau tak silap, soalan tentang apa yang korang nak sumbang berdasarkan course yang korang ambil, dan tak pernah dibuat oleh orang lain kat dalam dunia ni. Boleh dikatakan semua soalan – soalan dia korang kena berfikir dengan cepat untuk hasilkan jawapan yang kreatif dan tak akan membuatkan korang masuk perangkap. Itu pentingnya korang kena buat research dulu sebelum pergi interview. Dan jangan sesekali kata korang tak ada weakness… Masing – masing ada weakness maaa… Ingat! Buat research habis – habis dulu.

6.           Lastly, amat recommended korang sampai awal kat tempat interview tu. Pastikan diri korang dah selesa ngan tempat tu sebelum interview supaya hilang sikit nervous dan kurang pressure. Kalau korang sampai last minute, tak tahu group mana la, dengan gelabah lagi. Susah doe! Jangan buat perkara yang makan diri ok? Then, masuk bilik interview, bagi la salam ataupun cakap ” Good morning” atau apa – apa yang patut kat interviewer tu. Pastu dia dah minta duduk, pastu baru duduk. Kena jaga adab masa kena interview. Jangan main – main ngan kerusi plak. Siap main pusing – pusing lagi. Ini memang nak kena pelempang sebiji nih! Hahaha… All the best!

P/S : Tenang jer dari saat masuk ke bilik interview sampai korang habis… Senyum sokmo!  🙂

Permalink Leave a Comment