Saat Internet Dilayari…

April 16, 2010 at 11:03 am (Uncategorized) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

            Duduk sorang – sorang kat apartment time cuti ditemani dengan rakan – rakan yang tidak selalu aku ketemu. Memang dioranglah rakan sejati yang sanggup menemani Kay selama 10 hari cuti ni. Thanks kengkawan semua! Walaupun begitu, di saat korang menunjukkan kehadiran korang, terpaksa aku bunuh!  Sedar diri sikit, korang tu dah la lipas! Adeh… Tak kose nak layan! Hehe…

           Entri kali ni Kay nak share ngan korang semua apa site yang Kay akan for sure buka bila ada keizinan untuk guna internet. Memang boleh kata wajib buka site ni selain dari buka Facebook dan juga check email. Ok! Pendek cerita, jom tengok antara sites yang menjadi pilihan Kay masa surf Internet… Zass~

1. Youtube

           Tak boleh nak dielakkan ar Youtube. Nak tengok kartun ke, video yang lawak ke atau seram, semua kat site ni. Youtube laa antara penyembuh utama kebosanan tahap cipan (selain baca Al-Quran…Ha, ni lagi penting! Hehe…) Tapi, apa yang korang key in dalam kotak search kat Youtube? Ramai yang tak tahu video – video yang boleh dilayan sampai berguling – guling kat atas lantai.

           Antara yang Kay selalu nantikan update dari Youtube ialah Smosh (click untuk website Smosh). Asalnyer video ni terdiri daripada 2 orang remaja yang otak gila dan kreatif tahap gaban! Haha.. Memang gelak tak kering gusi beb! Smosh dah capai at least 1 juta views untuk setiap video diorang. Diorang ni gak pernah menang anugerah YouTube untuk videos yang paling popular. Tapi bila Kay cakap kat kengkawan pasal Smosh, sorang pun tak pernah dengar. Agaknya apa laa kengkawan Kay search kat YouTube ea? Hurmm… 

           Antara favourite videos dari Smosh bagi Kay adalah Anthony Is Mexican , The Assassin (yang ni Part 1) , Replacement Needed (Part 2 ) , Reunited  ( Part 3 ), Best Car Ever , License Test dan Dolls . Ada banyak lagi yang boleh buat korang gelak sorang – sorang macam orang gila. Search je laa k…   Yang ni satu lagi, FailBlog.org . Amaran Kay, tengok semua video ni atas budi bicara sendiri k. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Haha… Jangan risau, takde yang sampai memesongkan iman.

2.  JustKhai.com

          Penulis yang menggelarkan diri beliau Khai ni merupakan salah satu blogger yang menjadi pujaan ramai blogger lain. Hehe. Ramai yang menyimpan cita – cita untuk menjadi blogger disebabkan tunjuk ajar dan rangsangan yang Khai bagi menerusi blog beliau. Termasuk Kay sendiri. Yay! Gaya penulisan blog Khai yang bersahaja dan ringkas menarik ramai pembaca setiap hari. Khai ni antara full-time blogger yang tak kedekut ilmu dan banyak menyatakan pendapat dan teguran beliau sendiri. Macam Kay,  sekali korang gayut kat JustKhai.com , boleh jadi korang akan visit blog ni setiap kali korang buka internet. Automatik! Tak tahu laa jampi apa si Khai ni guna. Hehe.

3.   Oh! Tidak

           Firstly, kena bagitahu yang website ni jugak didirikan oleh saudara Khai, tuan empunya blog JustKhai.com . Website Oh! Tidak  ni bagi Kay sendiri banyak benda – benda pelik yang kita sendiri tak dapat nak bayangkan. Kalau yang kelakar tu memang kelakar sangat, yang pelik pulak terlebih pelik. Kandungan yang dipaparkan untuk website ni ada yang terlalu extreme bagi sesetengah orang. Site ni kalau diikutkan tujuan sebenar sebagai pengajaran dan hiburan untuk penuhkan masa jer. Korang jangan salah guna sudah. Kay bagi amaran jer, kalau tak tahan sesuatu yang menjangkaui batas diri atau something yang extreme, sendiri mau pikir le…

4.    Gelihati.blogspot

           Sebagai seorang yang gemar perkara – perkara lucu, ni antara website yang wajib Kay layan. Fuh! Memang sure ketawa berguling – guling macam orang kurang siuman. Hehe… Maybe tak laa sampai peringkat tu tapi boleh jer nak isi masa selain layan Facebook jer. Kan?

           Setakat ni, tu jer yang Kay boleh fikirkan. Kalau nak diikutkan, rasanya ada lagi website yang best – best tapi jarang buka sebab tu tak ingat masa entri ni sedang ditulis. Kay kalau nak post something, Kay taip tanpa henti je apa yang terlintas dalam kepala ni. Oklah until next time, Assalamualaikum…

P/S : Oh kengkawanku (bukan lipas, kawan real) sekalian, cepat laa korang balik kat apartment ni. Kalau lagi 5 hari macam ni, boleh mati kebosanan den. Hehe…

Advertisements

Permalink Leave a Comment

Movie review – How to Train Your Dragon

April 9, 2010 at 12:46 pm (Uncategorized)

          

            At last… Dah 2 minggu lebih struggle dengan exam trial dan juga exam ielts, sekarang dah cuti. Yay! Selama ni hidup penuh dengan kesibukan, Alhamdulillah ada gak kesempatan untuk tenangkan minda lepak ngan member – member. Habis jer paper Physics, Kay ngan member terus jer marabahaya (alaa… naik teksi jer.. ) ke Sunway Pyramid. Memang plan lepas jer habis exam, kitaorang nak gi tengok movie. Dengar kata citer How to Train Your Dragon best, kitaorang try jer la…

         Dengan sepenuhnya berfikiran terbuka, Kay boleh kata jalan cerita memang lain dari yang lain. Cerita ni cuba membawa satu kelainan. Boleh jadi fenomena baru untuk cerita animasi macam Toy Story ataupun Shrek. Betul! Haritu pun lepas keluar jer wayang, Kay ngan member semua menyesal sebab tak tengok 3D… Adess… Sure lagi gempak! Cerita ni gak menyelitkan unsur hubungan bapa ngan anak, hubungan antara haiwan peliharaan dan tuannya dan macam – macam lagi. Lepas tengok korang akan rasa macam nak hidup kat dalam dunia dragon jer. Hoho…Grafik pun best!

          Senang citer, korang tengok laa sendiri baru boleh rasa. Overall, Kay bagi rating 4.8/5.0  . Serius tak tipu. Kalau dah takde kerja sangat tak tahu nak buat apa, ada kesempatan tu gi laa tengok cerita ni. Memang tak rugi. Korang boleh tengok trailer kat sini.

P/S : Cuti 10 hari ni kena study wei…

Permalink Leave a Comment

Interview… Cuak?

April 2, 2010 at 2:59 pm (Uncategorized) (, , , , , , , )

          Assalamualaikum readers… Hari ni hari Jumaat, esok cuti so malam ni ada laa sedikit masa terluang Kay untuk berblogging.  2 – 3 hari yang lepas ada exam, mak aih… tak sangka plak susah. Nak buat macam mana kan. Kay reda jer. Anggap semua ni ujian yang mesti dilalui sebagai salah satu liku dalam hidup ni.. Mujur trial jer, kalau dah final exam, gigit jari la wei…

            Ok, entri kali ni Kay nak share ngan readers tips – tips untuk interview. Dengar cerita ramai yang nak gi interview MARA la, JPA la. So, Kay akan share sedikit sebanyak pengalaman yang pernah Kay lalui masa interview dulu. Dulu Kay apply MARA,Petronas dan PNB jer. Kalau korang larat, korang apply jer banyak – banyak. Nanti kalau dapat banyak tawaran, senang la nanti korang nak pilih ikut kemahuan korang. Dah sampai peringkat ni, korang dah kena pandai fikirkan masa depan, jangan tersalah pilih course yang korang tak minat sudah. Nanti menyesal! Ok, sekarang jom start ke bahagian preparation untuk interview :

1.           Yang paling penting, korang kena pandai bahagikan masa untuk siapkan semua dokumen – dokumen yang kena bawa nanti masa hari interview. Salinan sijil, IC ke apa ker, letakkan dalam satu fail. Susun kemas – kemas. Kalau ada yang kena bawa salinan sijil – sijil untuk masa interview nanti, cuba korang letak tajuk bagi setiap section kat dalam file tu supaya lebih teratur. Contohnya macam ni, kat bahagian depan tu, letak satu muka surat jer bertulis “Akademik” lepas tu korang selitkan semua salinan sijil – sijil akademik yang korang ada lepas tu. Diikuti plak dengan bahagian “Kokurikulum” dan seterusnya. Ikut kreativiti korang la tapi jangan sampai banyak section plak. Tak pening plak interviewer tu nanti. Apa korang ingat interviewer tu nak buang masa dia sehari tu nak tengok semua sijil korang? Adess…

           Kalau ada yang kes banyak sangat sijil sampai guna 2 – 3 file tu, korang pilih jer antara sijil pencapaian terbaik korang. Tak perlu banyak – banyak sangat sijil. Satu file jer dah cukup untuk bawa masuk bilik interview nanti. Kemudian, surat pengesahan panggilan temuduga, dokumen – dokumen yang korang kena print, bawa jer semua walaupun dalam checklist (kalau ada dia bagi )tak ada. Nanti kalau tetiba plak pihak yang nak interview korang tu nak, tak laa menggelabah sampai nak berguling – guling. Hehehe…

2.           Pastikan apa yang korang kena isi dalam setiap borang korang isi bagi habis. Siapkan paling lewat pun 2 hari sebelum interview. Buat apa nak bertangguh – tangguh? Tak ada guna langsung. Kay cakap berdasarkan pengalaman Kay masa interview dulu. Dekat floor tempat interview Kay tu ada 2 groups. Kay group 1 dan setiap group ada 4 orang. Yang jadi kes nyer, group satu lagi tu, sebelum interview lagi dah kecoh. Bilik interview antara group kitaorang tak jauh. So, boleh dengar la peperangan yang berlaku. Ada sorang budak lelaki ni, giliran dia yang pertama untuk diinterview. Tiba – tiba plak dia minta giliran dia jadi last. Yang interviewer tu tanya la apsal, dia kata ada sikit lagi yang dia nak isi kat dalam borang. Then interviewer tu tanya dia la, “So tak ready nak diinterview la ni? Macam ni ke nak jadi scholar?!” Haa… Amik ko.. Kan dah kena.. Tu laa.. Apsal tak tak ready dari awal – awal lagi. Ish… Kan dah makan diri sendiri… Selalu ingat, beringat sebelum kena ok!

3.           Aspek lain yang perlu korang tekankan adalah pemakaian. Yang ni jangan kata la. Memang memainkan peranan yang tinggi. Interviewer tu expect korang seorang yang berkeyakinan dari segi dalaman dan luaran. Apa yang korang pakai akan memberikan persepsi yang macam – macam kat interviewer tu. Jadi, pastikan korang impress diorang dengan pemakaian yang sesuai. Jangan pakai selipar Jepun sudah. Apa korang ingat? Ini formal tau. Bukan nak pergi jamban, Hahaha… Bagi yang lelaki, pastikan korang pakai baju kemeja yang berwarna cerah, jangan sesekali korang pakai yang berwarna gelap. Ini semua psikologi jer ni. Kalau nak datang interview, kena la ada elemen yang ceria, tak gitu?

           Tali leher plak pastikan elegen dan sesuai dengan warna kemeja yang korang pakai. Jangan ada gambar pelik – pelik kat tali leher tu. Ingat! Korang kena bagi best impression pasal diri korang kat interviewer tu sejak korang masuk jer bilik interview tu. Seluar slack yang gelap, hitam atau blue black dan kasut hitam yang berkilat! Oh yeah… Ada ala – ala Man In Black gitu. Hehe… Kalau korang ada blazer atau kot, itu adalah pilihan masing – masing. Lagi nampak smart kalau korang pakai blazer atau kot. Time Kay gi interview dulu pun Kay pakai kot. Apa – apa pun, itu terserah kepada korang. Bagi perempuan, lebih baik kalau korang pakai baju kurung warna cerah, bertudung, kasut hitam. Masa Kay dulu, ada gak nampak budak perempuan pakai baju kurung lepas tu pakai blazer kat luar. It’s up to you. Yang penting bagi perempuan ni, jangan pakai makeup tebal – tebal sudah. Bukannyer korang nak gi jadi model. Ahaks!

4.          Dokumen sudah, penampilan diri sudah, sekarang kita pergi kepada bahagian Q&A (Questions and Answers) bersama interviewer. Kat sini la kemahiran berbahasa English korang ada diuji. Apa perlu buat? Relaks. Pastikan korang buat latihan cakap bahasa Inggeris ni dengan secukupnya sebelum korang melangkah masuk ke dalam bilik interview. Buat apa saja cara yang korang rasa sesuai dengan diri korang. Bercakap depan cermin ke, apa ke, tak kisah. Soalan mukadimah yang biasa ditanya adalah tentang diri sendiri la. Introduction pasal diri sendiri. Ini memang soalan bocor. Hoho… Jangan buat benda yang tak sepatutnya korang buat bila korang nak apply scholarship. Contohnya, bila dia tanya soalan self introduction, korang jawab, ” My name are bla bla bla…. ” Starting pun dah silap grammer. Adeh… Parah macam ni. Kalau bagi Kay, better kalau korang hafal dulu bahagian introduction ni dalam bahasa Inggeris supaya korang tak pressure nak speaking dari mula lagi. Practice makes perfect!

5.           Buat research tentang University yang korang nak apply. Misal kata korang nak apply belajar di oversea, kena la tahu sedikit sebanyak pasal University yang korang nak pergi tu. Kan kat dalam borang tu ada negara pilihan untuk belajar kat luar negara? Then, buat research sebanyak mungkin pasal bidang yang korang nak ambil. Contohnya macam Kay. Kay ambil bidang Chemical Engineering, so Kay kena tahu University mana yang provide best facilities untuk belajar dalam bidang yang Kay ambil. Kemudian bagi high achievers, yang dapat results bagus dalam SPM, korang kena target Universiti yang bagus – bagus. Tapi ikut keadaan jugak. Haritu, Kay kena tanya soalan, ” Awak ni straight A’s kenapa tak pilih pergi Harvard tapi pilih Universiti lain? ” Haa… Korang kena pandai bagi reason sebab apa. Lepas tu kalau tak silap, soalan tentang apa yang korang nak sumbang berdasarkan course yang korang ambil, dan tak pernah dibuat oleh orang lain kat dalam dunia ni. Boleh dikatakan semua soalan – soalan dia korang kena berfikir dengan cepat untuk hasilkan jawapan yang kreatif dan tak akan membuatkan korang masuk perangkap. Itu pentingnya korang kena buat research dulu sebelum pergi interview. Dan jangan sesekali kata korang tak ada weakness… Masing – masing ada weakness maaa… Ingat! Buat research habis – habis dulu.

6.           Lastly, amat recommended korang sampai awal kat tempat interview tu. Pastikan diri korang dah selesa ngan tempat tu sebelum interview supaya hilang sikit nervous dan kurang pressure. Kalau korang sampai last minute, tak tahu group mana la, dengan gelabah lagi. Susah doe! Jangan buat perkara yang makan diri ok? Then, masuk bilik interview, bagi la salam ataupun cakap ” Good morning” atau apa – apa yang patut kat interviewer tu. Pastu dia dah minta duduk, pastu baru duduk. Kena jaga adab masa kena interview. Jangan main – main ngan kerusi plak. Siap main pusing – pusing lagi. Ini memang nak kena pelempang sebiji nih! Hahaha… All the best!

P/S : Tenang jer dari saat masuk ke bilik interview sampai korang habis… Senyum sokmo!  🙂

Permalink Leave a Comment

Bahasa Inggeris

March 26, 2010 at 2:58 am (Uncategorized) (, , , , , , , , , , , )

           Howdy readers, dah lama gak Kay tak luangkan masa untuk post something kat dalam blog ni. Kay sekarang tak ada cukup masa untuk buka komputer pun. Asyik busy jer dengan exam dan IELTS test. Wew! kepada sesiapa yang tak tahu, IELTS stands for International English Language Test  System. Ada banyak jenis test yang perlu dilalui untuk IELTS ni. Antaranya speaking, reading dan writing test. Sebenarnya post kali ni Kay nak tekankan sikap masyarakat kita terhadap Bahasa Inggeris.

           Semua orang tahu bahasa Inggeris ni bahasa yang digunakan di seluruh dunia. Jangan cakap arr kenapa, memang berguna sangat bila dah sampai masa untuk minta kerja atau lebih – lebih lagi bagi yang nak study abroad. Cuma yang sedihnya, masyarakat kita ni salah anggap dengan penggunaan bahasa Inggeris. Ye la, korang kata bahasa penjajah, buat apa nak belajar. Wrong! Memang laa bahasa jiwa bangsa. Tapi trust me, in future, korang akan memerlukan skill untuk fasih berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

           Kay ada sorang kawan, bukan laa nak kata sesiapa atau sengaja menjatuhkan maruah dia, tapi sebagai pengajaran kepada semua jugak terutama bagi yang baru jer lepas dapat keputusan SPM sebab korang akan melalui interview. Sorang kawan Kay ni dia selalu cakap buat apa la belajar Bahasa asing ni, Bahasa Melayu masa kat sekolah pun failed. Ini plak nak belajar bahasa Inggeris. Orang yang berpandangan negatif ni patut campak kat laut jer. Cakap langsung tak berfikir tentang keadaan semasa. Lepas dia kena interview dalam English, baru nak gelabah tak bertempat. Ha! Amik ko! Kay sebenarnya bukan nak melebih – lebihkan Bahasa Inggeris ni tapi bila dah lalui banyak ujian terutamanya speaking, baru tahu penting untuk menguasai bahasa ni. Pengalaman tergagap – gagap masa speaking, blank la, macam – macam lagi. Gelabah wei! Baru nak start speaking setiap hari. Huh!

           Lepas ni korang especially kepada mereka yang nak apply untuk dapat scholarship untuk lanjutkan pelaran, korang perlu lalui interview. Hah! Kalau tak prepare, memang hancus arr korang. Mostly, interviewer tu akan berkomunikasi dengan korang dalam bahasa Inggeris, kekadang tu ada juga yang guna bahasa Melayu. Apa yang penting, korang perlu bersedia dengan kemahiran berbahasa Inggeris sejak mula lagi. Cakap setiap hari dengan kawan – kawan dalam English. Kalau tak boleh full pun, sikit – sikit pun jadi laa. Biar ada sedikit daripada langsung tak ada kan? Lantak la orang nak kata apa. Memang diorang suma tu tak berfikiran terbuka. Buat – buat pekak jer bila orang kata ” Ala, nak menunjuk – nunjuk cakap English plak “. Gi mampos kat orang yang cakap macam tu. Haha. 

           Sebenarnya, Kay sarankan korang bukan sahaja memahirkan diri dalam bahasa Inggeris jer, bahasa lain pun kalau boleh. Fikir sejenak apa yang korang rugi kalau korang bagus dalam bahasa lain. Takde langsung! Kay pernah berpegang pada pendapat seorang guru di China yang meningatkan kepada para pelajarnya, ” Kita belajar bahasa Inggeris sebab kita kesian kepada mereka yang tidak tahu bahasa kita” Yeah! Ada betulnyer… Lagipun, Kay kagum dengan orang yang boleh berkomunikasi dalam banyak bahasa. Tak ke jauh orang macam ni boleh pergi? Satu dunia boleh wei!

          Ada banyak cara korang nak improvekan bahasa Inggeris. Zaman sekarang zaman internet la beb, banyak cara. Free plak tu! Antara website yang Kay syorkan adalah LearnRealEnglish. Untuk website ni, korang just isi email korang kat sebelah kanan page tu dan submit. Dia akan hantar email setiap hari, kemudian setiap minggu. Korang just follow apa yang dia post kat email. Kalau nak tambahkan sumber rujukan, Google jer… Hehe… Apa yang penting, korang berterusan dalam sesuatu pekerjaan. Mana ada jalan singkat nak berjaya. Selamat belajar!

P/S : Kay nak belajar bahasa Spanish sebagai bahasa ketiga.  >:)

Permalink Leave a Comment

Beri komputer anda “bernafas” …

March 19, 2010 at 12:27 pm (Uncategorized) (, , , , , , , , , , )

           Hi readers, memang tak disangka minggu ni cepat betul berlalu. Hurmm… Maybe sebab Kay tak gunakan masa dengan sebaik – baiknya kot. Of course! Cuba korang gi buat benda yang korang suka, main game ke, main bola ke, mesti rasa  sekejap je dah habis. Tak puas hati langsung. Kalau boleh, rasa nak main sampai termuntah jer. Hahaha…

           Well, entry kali ni Kay nak share dengan korang pasal satu software yang pada Kay, amat berguna untuk setiap pemilik komputer. Software yang diberi nama timangan CCleaner. Apa kegunaan software ni? Kerap kali korang surf internet kan? ( Zaman sekarang, tak sah kalau korang tak sentuh komputer dalam sehari! ) Function software ni adalah untuk membersihkan file – file yang tak berguna dalam komputer korang. CCleaner jugak bersihkan segala jejak aktiviti online korang, contohnya Internet history.

           Kalau nak diikutkan hati, memang puas hati bila guna software ni sebab senang. Satu click jer dia dah boleh jalankan aktiviti pembersihan dia. Senang! Tak payah nak susah – susah setup ke apa ke… Masa untuk software ni habis menjalankan proses dia pun kejap je. Tapi bergantung jugak kat saiz file korang untuk dibuang. Kalau dah besar gedabak, ambil masa la jugak cik oi!

           Yang paling best, software ni tak ada spyware atau adaware! Yabedabedu!!! Hohoho… Klik untuk download file ni. Untuk korang yang guna browser selain dari Internet Explorer macam Mozilla Firefox, Opera,Google Chrome atau Safari, jangan bimbang. CCleaner ni boleh dijalankan untuk setiap browser tu. Cool kan? Bagi mengoptimumkan fungsi komputer korang, Kay cadangkan, setiap kali korang nak shut down komputer tu, run dulu CCleaner ni. Dengan cara ini, barulah komputer korang boleh “bernafas”. Yeah!

P/S : KFC ada menu baru. Nak gi try arr malam ni. Chow!

Permalink Leave a Comment

He is at the TOP!!!

March 16, 2010 at 4:17 pm (Uncategorized) (, , , , , , , , , , )

Kenichi Tago ( Japan ) VS Datuk Lee Chong Wei ( Malaysia )

Adoyai… Baru – baru ni Kay kena food poisoned plak… Adesss… Dah laa ada test Physics pagi tadi. Memang mengganggu tumpuan jer nak baut report. Tapi apakan daya, benda dah nak berlaku. Hurmmm, mungkin ada hikmah di sebalik kejadian ni. Siapa yang tahu?

Baru – baru ni rakyat Malaysia seronok terkinja – kinja ( Kay sorang jer kot… Haha… ) dengan kejayaan Datuk Lee Chong Wei meraih gelaran juara All England. Pergh. Perlawanan malam tu memang membuatkan Kay langsung tak senang duduk. First set lagi dah ketinggalan. Memang Kay boleh nampak lagi masa tu Datuk Lee Chong Wei masih tak dapat rentak permainan Kenichi Tago. Huh? Kenichi Tago? Memang satu nama yang langsung tak popular di arena badminton ni. Tapi percaya la, diam – diam ubi berisi. Dia ni bagi Kay seorang pemain badminton Jepun yang ada potensi. Muda lagi plak tu. Cerah masa depan dik oi!

Kejayaan Kenichi Tago ni memang memeranjatkan semua sebab dalam kejohanan ni, banyak lagi pemain – pemain yang ternama turut serta macam Bao Chun Lai, Lin Dan, dan Soni Dwi Kuncoro. Memang pada mulanya dah ingat Lin Dan akan bertemu lagi dengan Chong Wei kat final. Tapi Lin Dan kalah di tangan Bao Chun Lai, dan paling terkezut, pemain darah muda Kenichi Tago plak yang mengalahkan Bao Chun Lai. Mak ai… Berdebar – debar gak bila dapat tau Kenichi Tago yang jadi lawan Datuk Lee Chong Wei peringkat akhir. Bukan selalu nampak pun kelibat mamat sorang ni kat TV.

Malam perlawanan tu ingatkan boleh tido awal lepas tengok perlawanan akhir perseorangan lelaki. Tak sangka plak perlawanan sebelum tu hangit sengit jugak. Sampai rubber set. Tapi, demi nak tengok jaguh negara beraksi, sanggup jugak Kay sengkang mata ni. Semangat wei… Malam tu kira bergegar satu rumah jerit bila saat – saat Datuk Lee Chong Wei nak meraih kemenangan. Huhu… Kat sini Kay nak minta maaf kat housemate Kay yang sorang lagi iaitu Nathan yang probably tengah tidur masa kitaorang memekak sorak tengah – tengah pagi buta. Nak buat macam mana kan? Dah excited sangat. Apsal tak join sekali bro?

Yang Kay kurang puas hati sebab sistem pengadilan dalam sukan ni. Ini cuma pandangan Kay jer. Tak ada niat nak melawan. Kalau diikutkan betul – betul, mata yang last sekali tu sepatutnya Kenichi Tago yang dapat. Kay langsung tak ada niat nak berpihak pada sesiapa. Serius! Kat sini Kay berpandangan seadil yang mungkin. Siapa yang puas hati bila keputusan berat sebelah, kan? Pernah jugak Kay terpikir, kalau dalam sukan tenis, diorang ada gunakan teknology ‘eagle eye’ supaya senang diorang nak tentukan sama ada bola masuk atau keluar. Kalau berdasarkan had kemampuan manusia, memang kita tak dapat nak tengok betul – betul. Tapi kalau dah guna kamera, takde siapa yang boleh bantah keputusan tu. Dah terpampang depan mata. Haa… Senang citer. Takde nak gaduh – gaduh. Well, harap – harap pengadilan dalam apa – apa sukan pun lepas ni tak ada langsung yang berat sebelah. Baru la semua pihak puas hati. Weee~

Apa – apa pun, setinggi – tinggi tahniah diucapkan kepada hero negara, Datuk Lee Chong yang telah berjaya mengharumkan nama negara sekali lagi dalam bidang sukan badminton. Cayalah Datuk Lee Chong Wei. Teruskan kejayaan ini sehingga ke peringkat yang diimpikan. Kay sebagai peminat sukan badminton tak sabar nak tengok ikon kita ni dalam perlawanan akan datang, lebih – lebih lagi bila bertemu dengan musuh ketat, Lin Dan. Harap – harap dapat tengok perlawanan yang memang fight habis! Yay!

P/S : Semoga pemain beregu dan perseorangan wanita pun dapat terus menjadikan kejayaan Datuk Lee Chong Wei sebagai contoh terbaik dalam arena badminton ini… Till next time, see ya!

Permalink 5 Comments

Trip to TRAP

March 13, 2010 at 1:49 pm (Uncategorized)

           Ahh… Best betul bila dapat lepak ngan member – member time hujung minggu. Pergi jalan – jalan, tengok wayang lepas tu pergi main boling. Dah seminggu padat dengan assignments dan kelas, kena la jugak curi masa untuk relakskan minda, ye tak? Giler ke apa kalau asyik study jer kerjanya. Kita ni manusia laa bukan Robocop robot. ( Eh, Robocop study ker? Hurmmm… ) Hidup ni kena seimbang, study tu kena study jugak, main pun kena bersungguh – sungguh masa untuk diri sendiri pun mesti kena ada. Solat kena jaga, Al – Quran jangan tinggal. Jangan tahu baca jer tapi tak beramal. Baru hidup berkat. Wallawei… Ada nada nak bermotivasi plak kat sini… Alaaa… Kan bagus kalau kita saling memperingati? Well, hidup kat dunia ni bukannya lama pun. Sementara jer…

           Apa laa mukadimah punya panjang, entri kali ni Kay nak cerita pasal pengalaman pergi ke TRAP. Haaa…. Perangkap bukan sebarang perangkap, ini perangkap kasi relaks punya. Hehe. Mula – mula, on da way ke TRAP ni pelik gak sebab nampak signboard ke TRAP. Biar betul nak masuk perangkap. Buang tebiat ke apa? Lepas tu baru la tahu TRAP ni stands for Taman Rekreasi Air Panas. Tempat yang Kay pergi ni terletak di negeri Perak. Negeri kampung halamanku. Hoho. Ada masa usha awek jalan – jalan kat taman rekreasi tu pun masa cuti Raya Cina awal tahun ni. Tempat tu, fuh! Terbaik arrr… Landskap memang indah, berdekatan dengan kawasan gunung – ganang plak tu.

           Kalau nak diceritakan, tempat ni memang sesuai sangat kalau korang pergi bersama ahli keluarga. Kalau pergi dari Bidor, Perak, naik kereta dalam satu jam akan sampai kat taman rekreasi ni. Harga tiket pun berpatutan. Kalau tak silap bagi dewasa RM10 je kot. Kanak – kanak entah la… Mana nak ingat. Bukannya beli tiket kanak – kanak pun. Kay bukan kanak – kanak Ribena lagi… Ahahaha. Ehem, taman tu dibahagi kepada 2 kawasan, kawasan air panas untuk korang rendam – rendam jer… Satu lagi kawasan air sejuk. Kawasan ni dijadikan kawasan tema air. Ada gelongsor BESAR punya!!! Haha… Memang best. Walaupun masa Kay pergi sana Kay tak mandi pun, tengok orang mandi – manda pun dah rasa best. Masa tu Kay tak bawa baju lebih laa nak mandi… Adesss…

           Hurmm… Bercerita jer pun tak best. Mesti mau tengok gambar kan?

Main entrance…

Trem yang Kay naik untuk ke kawasan air panas. Harga naik trem kalau tak silap RM 2 jer…

Kalau tak nak naik trem, boleh guna laluan ni ke kawasan air panas tu. Tapi time ni cuaca panas sangat la. Tak kose den…

Jalan nak masuk pun macam ada kat taman bunga. Memang cun arr!!!

Ini pun antara laluan yang boleh lalu kalau tak nak naik trem…

Kalau korang rancang nak tinggal semalaman kat sini pun boleh… Ada rumah tumpangan yang kecik dan comel… Haha…

Kiri dan kanan suasana hijau yang menenangkan… 😀

Wallawei… Cun giler… Ye laa… Tempat ni pun baru jer buka…

Dah sampai… Let’s go!

Sebenarnya banyak lagi kawasan kolam air panas ni. Ni jer kolam yang dekat dengan tempat Kay lepak… Kawasan air panas nak rebus telur pun ada… Telur bukan sebarang telur ye… Hahaha…

Apa ke bangang ada jugak orang yang masuk kawasan ni…

Ni plak kawasan yang satu lagi…

Pergh… yang berbaju kuning ni macam satu team bola jer… Hahaha…

           Well, apa – apa pun, kalau nak rasa, kena laa pergi sana… Sebenarnya tak rugi kalau kita nak cuba sesuatu benda yang baru… ( Jangan cuba dadah atau rokok dah laa… Memang nak cuba benda baru laa sangat… Hampeh!! ) Kalau nak pergi tu, jangan pergi lewat sangat sampai dekat dengan tengah hari. Time Kay pergi pun ramai yang datang. Sesak wooo… Ye la, dah time cuti. Mesti laa sumbat.

P/S : Dah lama mengidam makan burger… Kena curi beli malam ni… Till next time… Assalamualaikum…

Permalink Leave a Comment

Hasad Dengki

March 12, 2010 at 8:32 am (Uncategorized) (, , , , , )

           Tahniah kepada mereka yang berjaya dapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM yang baru diumumkan baru – baru ni. Cayalah korang! Segala usaha penat lelah korang memang membuahkan hasil. Sebenarnya, apa yang korang buat, itulah apa yang korang patut dapat. Macam kata Mahatma Ghandi, “Kepuasan sebenar bukan terletak pada kejayaan, tetapi usaha gigih untuk mencapai kejayaan tersebut”. Bila dipikirkan balik, memang betul apa yang tokoh dunia tu katakan. Bagi sesiapa yang dah berusaha penat lelah buat yang terbaik tapi masih tak dapat apa yang diinginkan, jangan bersedih hati. Percayalah, ada hikmah di sebalik setiap kejadian. Jangan sesekali mengaku kalah walau apa pun yang berlaku. Lagu khas untuk menaikkan semangat anda yang sedang tidak bersemangat… Hehe..  D’ Masiv – Jangan Menyerah

           Di sebalik kejayaan seseorang atau mana – mana kumpulan, mesti ada yang tak puas hati. Tak kira la bangsa apa pun. Mesti ada yang pernah rasa tak puas hati kat orang lain. Ye la, orang lain naik nama, dapat ganjaran. Siapa yang tak nak kan? Lepas tu, apa lagi… Cemburu tak bertempat laa… Adesss… Ni la antara penyakit masyarakat kita yang susah nak dihapuskan. Tak boleh langsung tengok orang lain lebih sikit dari diri sendiri. Lepas tu mula la cari jalan nak merampas kelebihan atau menjatuhkan orang tersebut. Apa punya perangai laa… Macam babun!

           Tapi yang masalahnyer, sesetengah orang yang dapat kelebihan tu plak yang memburukkan lagi keadaan. Dah tau dia lebih dari orang lain, tak payah la nak berbangga – bangga diri sangat. Tak elok riak woi! Dah dapat nikmat tu bersyukur la supaya ditambahkan lagi nikmat yang dah dapat. Ini tak. Sakitkan hati orang lain jer sebabkan perangai yang suka meninggi diri. Tak ada siapa yang suka orang sombong dalam dunia ni. Sedar la diri tu sikit. Come on la. Hidup kat dunia ni tak lama. Hanya sementara. Tak guna nak berhasad dengki terhadap orang lain. Kay bukannya marahkan sesiapa. Cuma nak tegur sikap masyarakat kita ni yang tak senang duduk kalau ada orang lain yang lebih sikit dari dia sendiri.

          Masalahnya berpunca dari diri sendiri jugak. Cuba ambil masa fikirkan balik. Apa yang orang lain peroleh tu hasil dari usaha dan titik peluh sendiri. Kat dunia ni, mana ada jalan mudah nak berjaya. Kalau ada la, semua orang jadi kaya dan hidup senang lenang kat dunia ni. Tak payah pergi sekolah belajar pun takpe. Senang hidup. Tiap – tiap hari duduk rumah lepak makan pop corn tengok TV sambil online main game pastu layan Facebook jer laa kalau macam tu.( Apa punya aktiviti daa… ) Ye tak? Hehe. Jangan harap la nak berjaya kalau tak nak berusaha. Melainkan korang hidup ni, sejak lahir lagi memang selalu dapat durian runtuh. Ini tauke kedai durian ni. Hohoho…

           Perasaan dengki ni sebenarnya bukan sahaja memberikan kesan buruk kalau nak diikutkan. Kalau kita lihat di sudut yang sebelah lagi, memang ada kebaikannya. Cuba korang jadikan perasaan dengki tu sebagai motivasi diri. Perasaan tak boleh tengok orang lebih sikit dari kita tu bagus kalau kita ada semangat yang kompetitif untuk bersaing dengan cara sihat. Ini macam baru betul bro! Percayalah, dengan setiap usaha yang kita pertaruhkan untuk setiap saat yang kita ada, kejayaan akan menyusul. Jangan sesekali menilai prestasi diri sendiri berdasarkan pencapaian yang lepas. Semua tu dah tak kira la beb! Apa yang penting sekarang korang merancang masa depan dengan baik sebab apa yang korang buat sekarang akan menentukan masa depan.Bukannya kejayaan yang korang dah pernah capai. Got it? Well, it’s time to change!

P/S : Masa hujan best dengar lagu jiwang – jiwang… Hehe…

Permalink Leave a Comment

Tahu tak?

March 7, 2010 at 9:00 am (Uncategorized) (, , , , , , , , , )

           Dalam kesibukan nak exam lagi dua minggu ni sempat jugak Kay curi masa untuk post sesuatu kat dalam blog ni. Ye la, kalau belajar 24 jam, tak sumbat la plak otak ni nanti. Tuan badan jugak yang susah. Alaa, lagipun kena ada masa untuk rehatkan minda ni. Tak boleh stress sangat…

           Oklah, dengan masa yang terhad yang Kay ada sekarang, Kay nak share something yang korang mungkin tak tahu. Kalau dah tahu, refresh balik laa. Hehe… Apa yang Kay nak kongsikan ni pun maklumat yang Kay dengar. Hurmmm, boleh percaya tak?

1.            Kenal tak Bill Gates? Mesti la kenal kan. Orang kuat Microsoft tu. Apa yang best sangat pasal dia ni? Well, kalau tak silap Kay, selepas buat pengiraan, dikatakan gaji dia ni 250 Dollar satu saat!!! Mak ai… Kalau dia terjatuh duit 1000 Dollar kat atas lantai,kemudian mengambil masa 4 saat untuk ambil balik duit tu, semestinya masa 4 saat tu dah cukup untuk cover duit 1000 Dollar dia tu. Fuh! Tapi, duit banyak – banyak pun tak berguna kat akhirat nanti. Ye tak? Apa laa dia buat duit banyak banyak masa dia hidup ni ea? Hurmmm…

2.           Bagi orang yang merokok, korang tahu tak kalau korang merokok dekat dengan orang lain ( bermaksud orang di sekitar tu jadi perokok pasif laa ) setiap 4 batang rokok yang korang hisap, orang di sekitar tu dikira telah hisap sebatang rokok! Bagi Kay, kalau korang susah sangat nak tinggalkan amalan tu, sekurang – kurangnya korang hormatilah orang lain yang tak merokok. Tak pasal – pasal plak diorang dapat penyakit. Kesian laa kat orang lain. Jangan pentingkan diri sendiri. Adesss…

3.           Nak tanya sikit, dalam bilik air, korang ada letakkan berus gigi tak? Hakikatnya, kebanyakan dari kita buat sedemikian. Tapi apa fakta yang terselit di sebalik perkara yang Kay nak katakan ni? Setelah dilakukan kajian, bakteria yang terdapat pada bahan buangan korang berpotensi berada dia kawasan berpusat 1 meter dari mangkuk tandas. ( Ye la, tak kan korang buang bahan buangan kat singki plak… Hahaha… ) Pendek kata, kalau korang letak berus gigi dekat dengan mangkuk tandas kira – kira jaraknya dalam 1 meter, bakteria tu memang ada kat berus gigi korang. Wuuuu~   tak boleh bayang. ( Minta maaf kalau ada pihak yang rasa tak senang hati dengan fakta ini ). Tak apa, sekurang – kurangnya korang dah tahu.

High graded plastic bottle…

High graded metal bottle…

Yang ini tak boleh isi banyak kali…

4.           Bahaya kalau korang isi semula air ke dalam botol air mineral melebihi 7 kali isian. Ini apa yang Kay belajar,mungkin kurang daripada tu. Kalau isi air semula kat botol air yang bahan plastik nipis, ada bahan kimia yang akan dilarutkan sekali dan boleh membawa bahaya kepada kesihatan. Kalau nak selamat, beli botol air yang tinggi gred bahannya. Botol air yang diperbuat dari logam pun boleh guna. Tapi, kena tengok betul – betul sebelum beli botol air. Jadi, berjaga- jaga la. Walaupun korang tak nampak kesannya sekarang, tapi akan memberikan kesan jangka masa panjang. Penting woo belajar Kimia. Hehe…

P/S : Ilmu ni memang sangat penting. Pesan Kay, dah berilmu tu, kena la beramal ok…

Permalink 2 Comments

Sedih download file lambat?

March 6, 2010 at 1:26 pm (Uncategorized) (, , , , , , , , , , , , )

           Adesss… Petang tadi hujan plak… Tak sempat nak main basketball puas-puas. Tapi takpe, Kay percaya ada hikmah di sebalik setiap kejadian. Itu la manusia, tak pernah nak puas hati. Bila panas sangat, nak minta hujan. Bila dah hujan, nak cuaca cerah. Adoyai…

           Apa-apa pun, kali ni Kay nak share ngan korang suma satu tip. Masing – masing dah sedia maklum kita sekarang dah maju wei. Nak capai internet tu senang bangat. Guna handphone pun korang dah boleh melangkaui dunia tanpa sempadan. Selari dengan kemajuan sekarang, jangan sampai jadi katak bawah tempurung sudah. Jangan sampai orang tanya apa itu internet korang buat muka seposen pastu blah macam tu jer. Hoho.

           Bila dah ada internet ni memang tak sah kalau korang tak pernah download sesuatu file, kan? Korang mesti rasa serabut giler bila nak download file macam file mp3 kat internet tapi lambat tahap cipan. Bagi korang yang ada pengalaman macam tu, jangan risau. Kat sini Kay ada penyelesaian yang mungkin boleh membantu. Pernah dengar Internet Download Manager (IDM)? Kalau dulu tak pernah, sekarang dah pernah dengar la… Hehe… Antara kelebihan IDM , software ni beroperasi dengan download file secara bahagian-bahagian, senang citer, download speed korang makin laju laa… Tapi download speed korang pun bergantung kepada internet speed yang korang langgan. Itu sudah mesti!

           Tapi contoh kat atas ni bukan akan sentiasa berlaku bila korang guna IDM ni untuk download mana-mana file. Seperti yang Kay cakap tadi, bergantung kepada internet speed yang korang langgan. Satu lagi kelebihan IDM, korang boleh download terus video-video kat Youtube dengan senang. Contoh, bila korang tengah tunggu video kat Youtube untuk streaming, satu bar kecil (bar IDM download) akan muncul kat bahagian atas sebelah kanan video korang tu. Satu klik jer kat butang tu dan korang boleh terus download video yang korang nak. Cool kan? Korang boleh download file IDM ni. Password  :  www.thehotzone.org

Have fun downloading!

P/S : Minggu ni minggu yang sibuk dengan assignment. Penat doe…

Permalink Leave a Comment

Next page »